środa, 18 maja 2011

Uwielbiam rabarbar



Króluje na straganach i blogach już od miesiąca. Jest kwaśny wiosenną świeżością nowalijek. Co roku z utęsknieniem czekam na niego. Kiedyś z grządki - obecnie z rynku. Zawsze pyszny. 
Pochłaniamy go tak szybko, że nie zawsze zdążę zrobić zdjęcie.
Była już kruszonka z rabarbarem - czyli crumble. Zrobiona bardzo prosto, czyli posiekany obrany rabarbar zapieczony pod kołderką z migdałów, masła i brązowego cukru. 
Był rabarbarowy sos do lodów - zrobiony znów najprościej jak się da -obrany i  posiekany uduszony z cukrem i odrobiną wanilii. Lody waniliowe polane tym gorącym sosem znikają w okamgnieniu. Zwłaszcza posypane świeżo uprażonymi płatkami migdałów.
Był też kompot. Kwaśny, bo bez cukru.
No i oczywiście ciasto. Też proste. Takie zwyczajne.
Po raz kolejny mój własny przepis - idealny do ciast owocowych. 


Ciasto z rabarbarem
(przepis na blaszkę o wymiarach 23 na 40 cm lub tortownicę o średnicy 30 cm)


100 g bardzo miękkiego masła
300 g maki pszennej
220 g cukru (używam drobnego do wypieków)
4 jajka
otarta skórka z połowy wyszorowanej cytryny lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki śmietany 18% - ale może być jogurt grecki
płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia
ok 500 g rabarbaru

Kruszonka:(niekoniecznie)
50 g zimnego masła 
50 g cukru
40 g maki
20 g płatków migdałowych


Blaszkę wystarczy wyłożyć papierem do wypieków lub dodatkowo wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto możemy zrobić albo w makutrze, albo mikserem. Polecam makutrę i pałkę lub mikser stacjonarny. 
Mikser stacjonarny:
Jajka (żółtka i białka) ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy bardzo miękkie masło i ubijamy dalej - musi powstać puszysta jednolita masa. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Dalsza część pracy już bez miksera. Do maślano- jajecznej masy dodajemy skórkę z cytryny lub wanilię i  wsypujemy mąkę. Dodajemy śmietanę i mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładamy ma blaszkę z wierzchu posypując obranym i posiekanym na max 2cm kawałki rabarbarem. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor lub do momentu gdy patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy. W połowie pieczenia możemy posypać kruszonką lub na 5 minut przed końcem samymi płatkami migdałów. 
Smacznego.


1 komentarz:

  1. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
    Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    odchudzanie dieta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...