sobota, 4 czerwca 2011

Z wizytą u ...

Kto z Was jadł czeburieki?
Kto wie czym one są?

My wiemy i mamy to szczęście, że Magda od czasu do czasu daje się namówić i piecze je dla Nas:). Nie da się opisać jak pyszne są te smażone drożdżowe pierogi nadziewane baraniną. Magda niewątpliwie jest mistrzynią w ich przyrządzaniu - a jej goście zawsze są mistrzami w ich jedzeniu. Tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed pochłonięciem całego półmiska tych złotych pyszności. 
Tutaj mały reportaż z robienia czeburieków. O przepis nie prosiłam - bo zawsze dobrze jest mieć pretekst by się na nie wprosić. 









Czeburieki to pierogi drożdżowe smażone jak pączki. Nadziewane baraniną przyprawione bardzo pikantnie. Bywają u Magdy też ze szpinakiem lub innymi warzywami a dla dzieci z kurczakiem. My jesteśmy zwolennikami tej pierwszej wersji. Zawsze słuchamy przy tym opowieści o podróży na Ukrainę (skąd pochodzi ta potrawa) i gdzie można je kupić świeżutko przyrządzone z ulicznych straganów. Podobno nie mają sobie równych - może Wy próbowaliście?

1 komentarz:

  1. Uwielbiam czebureki..... uhh, przypomnialas mi dziecinstwo....gdy mama robila takie smakolyki... sama jeszcze ich nie robilam, ale mysle ze pora, zakasac rekawy i zrobic pe pysznosci!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...