Sezon grillowy rozpoczęty został wbrew wszystkiemu. 11 kwietnia pomimo padającego śniegu postanowiłam że 20 kwietnia będzie u nas grill i już. Do ostatniej chwili obserwowałam pogodę - miałam momenty zwątpienia -na szczęście 19 zniknął ostatni śnieg z ogródka. Temperatura nie pozwalała w pełni cieszyć się grillem ale nasi Panowie stanęli na wysokości zadania i dzielnie grillowali hamburgery i pyszne mięsko w marynacie od Oli. My w pewnym momencie przysiadłyśmy się do kominka z buzującym ogniem. W takich warunkach można grillować nawet przy zerze na termometrze.
Jednym z odkryć tego grilla były burgery z soczewicy. Zrobione z myślą o Ani ale chętnie zjedzone przez ogół. Proste , tanie i szybkie do wykonania. Delikatnie przyprawione aby podkreślić smak soczewicy.
Te burgery nie udają kotletów z mięsa - i nie taki jest zamiar - to po prostu pyszne kotlety z soczewicy dla tych, którzy mięsa nie jedzą albo dla tych którzy chcą spróbować czegoś innego.
Polecam
Burgery z zielonej soczewicy
1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 cebule
2 łyżki oliwy
1 jajko
pieprz , sól
pół ząbka czosnku
2 łyżki kaszy manny -użyłam orkiszowej
2 łyżki kaszki kukurydzianej, lub zwykłej mąki (do obtoczenia)
oliwa do smażenia - lub tacka do grillowania posmarowana oliwą
Soczewicę ugotować z połową drobno posiekanej cebuli do miękkości. Pozostała cebulkę drobno posiekać i lekko zrumienić na oliwie. Rozgnieść blenderem lub w maszynce do mięsa 3\4 soczewicy dodać nie rozgniecione ziarna, sól, pieprz , czosnek i cebulkę. Dokładnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada - jeśli tak to dodać jajko i kaszkę mannę. Wyrobić , uformować kotlety, obtoczyć je w kaszce i zrumienić na oliwe lub upiec na grillu na tacce grillowej .
Zjeść jak klasycznego hamburgera z ulubionymi dodatkami. W naszym wypadku była to marynowana cebulka, pomidor, sałata oraz sos jogurtowy z czosnkiem, ogórkiem i chili.
miałam wielką ochotę na niemięsnego hamburgera, chyba zrobię wg tego przepisu :) super
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńPonieważ w tamtym roku brałaś udział w konkursie Czas na Piknik! organizowanym przeze mnie, mam przyjemność zaprosić Cię ponownie do zabawy. W tym roku piknikujemy przez cały Maj, zaś akcja realizowana jest tylko przez mój blog, z wykluczeniem agregatorów. Żeby wziąć w niej udział, wystarczy przygotować potrawę idealną na piknik :)
Dodatkowo na zakończenie akcji rozdam 5 prezentów od Home&You, w tym kosze piknikowe.
Wszystkie szczegóły oraz zasady akcji znajdziesz tutaj: Czas na piknik
Serdecznie zapraszam Cię do zabawy.
Czas na piknik, piknik, piknik! :)
Pozdrawiam
Usagi z W kuchni Usagi
P.S. Burger na piknik jak znalazł :)
Rewelacja! W sam raz, tylko kaszki mannej trochę więcej dałem i sporo pieprzu. Super w smaku.
OdpowiedzUsuń