piątek, 3 października 2014

Targi Natura Food w Łodzi






Wracam do blogowania- i od razu mam doskonałą nowinę.
Po raz pierwszy blog Coś Dobrego - czyli ja - jestem wśród blogów partnerskich targów Natura Food w Łodzi. 
Od lat to moje ulubione targi - z roku na rok przedstawiające coraz ciekawszych wystawców z naprawę dobrymi produktami. 
Te targi odwedzam regularnie i dzięki nim poznałam wiele ciekawych firm - zanim jeszcze zaczęły być powszechnie znane. To wspaniałe, że jest tyle dobrej jakości produktów, zdrowych i smacznnych. wytwarzanych tradycyjnie i nowoczesnymi metodami aby najlepiej wykorzystać to co daje natura. 
Na tych targach spotykają się panei z Kół Gospodyń Wiejskich, małe lokalne piekarnie GS i nowoczesne eko, bio Firmy z Europy a nawet z Japonii.
Ja zwiedzanie rozpoczęłam dzisiaj ale czeka nas jeszcze wspaniałe dwa dni. 
Poniżej  najciekawsze  moim zdaniem wydarzenia na jutro i niedzielę. A na samym końcu kilka fotek na zachętę - zrobione dzisiaj:).


W sobotę najbardziej dla mnie interesujące są pokazy alternatywnego parzenia kawy i Latte Art. Jako że zostałam mamą interesująco wygląda też wszystkie zajęcia dla dzieci. Ale najciekawsze to oczywiście pokazy kulinarne produktów tradycyjnych oraz Grzegorza Cieleckiego i twórców telewizyjnego programu Altier Smaku.


Sobota, 4 października 2014 r.
godziny zwiedzania 10.00 – 18.00
SEKTOR A - Strefa Miłośników Kawy
godz. 11.00 – 12.00   Alternatywne Metody Parzenia Kawy
prowadzenie:             Kamil Kwietniewski

godz. 13.00 – 14.00  Sztuka malowania mlekiem na kawie – Latte Art
prowadzenie:             Stowarzyszenie Miłośników Kawy


Strefa EKOdziecka - program
godz. 10.00-12.00     Szmacianki gałganki - wykonywanie laleczek z tektury, materiałów, filcu,
                                   papieru, sznurka i włóczki.

prowadzenie:             EKOLUDEK
godz. 12.00-14.00     Przyrodnicza wyklejanka - praca plastyczna z wykorzystaniem
                                   materiału przyrodniczego

prowadzenie:             EKOLUDEK
godz. 14.00-16.00     Praca z papieru makulaturowego i gazet
prowadzenie:             EKOLUDEK
godz. 16.00-18.00     re: samoloty i inne pojazdy
prowadzenie:             EKOLUDEK
SEKTOR B - Strefa Food Track culinary show 
godz. 11.00 – 11.30   Naleśniki z serem śmietankowym z galaretką z śliwki węgierki podaną na ciepło.
prowadzenie:             Grzegorz Cielecki

godz. 13.00 – 14.30  Bezglutenowa kuchnia wegańska „Gryczane bliny z hummusem,
                                   majonezem z kalafiora  i wegańskim kawiorem”

prowadzenie:             Atelier Smaku (Jola Sloma i Mirek Trymbulak)

godz. 15.30 – 16.30  
Gęś z międzyrzecza z gratin jabłkowo ziemniaczanym i pianą z fondu gęsiego,
                                   krem z korzenia pietruszki z wątróbką drobiową i olejem
                                   wyciśniętym na świeżo z rzepaku

prowadzenie:             Grzegorz Cielecki
SEKTOR D - STOISKO URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
godz. 10.30 – 12.30  Warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego w ramach projektu
                                   „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”
 
                                   - część II
organizator:                Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 13.30-15.00     Pokaz kulinarny w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję
                                   tradycyjnych smaków regionu”
 - część II
  • Twaróg tradycyjny z malinami i imbirem na obwarzankach tomaszowskich
  • Kiełbasa swojska z Białej Góry na galaretce z ćwikły po łowicku
  • Pieczona gęś z Bogusławic z czosnkiem i majerankiem, pieczone ziemniaki, sos śliwkowy z przecieru łowickiego
  • Prezentacja Pasieki z pszczołami
  • Zimna zupa z proseco z syropem dmosińskim z malin i brzoskwiniami
  • Przekładaniec z owoców z miodem z gminy Zelechlinek
prowadzenie:             Sebastian Kornacki i Dariusz Suchenek
organizator:                Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego


Niedziela to znów kawa, kreatywne zabawki dla zdieci - oraz juror programu TOP CHEF Grzegorz Łapanowski oczywiście Blogerzy. Zapraszam
SEKTOR A - Strefa Miłośników Kawy
godz. 10.00 – 18.00   Espresso, cappuccino i Latte Art na domowym ekspresie kolbowym
prowadzenie:              Stowarzyszenie Miłośników Kawy
godz. 10.00 – 18.00   Bądź baristą w swoim domu
prowadzenie:              Michał Trzciński
SEKTOR A - Strefa EKOdziecka - program
godz. 10.00-12.00    Ekologiczna biżuteria - ozdoby z makaronu i guzików.
prowadzenie:             EKOLUDEK
 godz. 12.00-14.00    Papierowe torby - torba z papieru i sznurka na prezenty i inne drobiazgi.
                                   Ozdabiana według własnego pomysłu z dostępnych materiałów.
prowadzenie:             EKOLUDEK
godz. 14.00-16.00     Szmacianki gałganki - wykonywanie laleczek z tektury, materiałów, filcu, papieru,
                                   sznurka i włóczki.
prowadzenie:             EKOLUDEK
SEKTOR B - Food Track culinary show
godz. 11.00 – 11.30   Naleśniki z serem śmietankowym z galaretką z śliwki węgierki podaną na ciepło.
prowadzenie:             Grzegorz Cielecki
godz. 11.30 – 12.00   Kulinarne inspiracje z Kikkoman i TABASCO®
prowadzenie:             Grzegorz Łapanowski
godz. 12.00 – 12.30  Konkurs Kulinarny dla blogerów; „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” - najlepszy
                                   zestaw śniadaniowy dla ucznia szkoły podstawowej i gimnazjalnej.

prowadzenie:             Smak Doskonały
godz. 13.00 – 13.30   Kulinarne inspiracje z Kikkoman i TABASCO®
prowadzenie:             Grzegorz Łapanowski
godz. 13.30 – 14.00  Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie dla blogerów
prowadzenie:             Smak Doskonały, Międzynarodowe Targi Łódzkie
SEKTOR D - STREFA KULINARNA
godz. 11.30 – 12.30   Pokaz kulinarny w ramach projektu Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję
                                    tradycyjnych smaków regionu - część II
  • Kozi ser z Eufeminowa z powidłami śliwkowymi po łowicku,z emulsją miodową z doliny rzeki mrogii
    z pianką z buraka kwaszonego z pudrem z oleju rzepakowego
  • Pieczona kaszanka polana emulsją z chrzanu nadwarcińskiego po staropolsku z dodatkiem grzanek
    z piernikowej hałki z sałatką z kiszonego ogórka spod Wielunia
prowadzenie:             Maciej Fabisiak i Marcin Suchenek
organizator:                Stowarzyszenie Polska Ekologia, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 13.30 – 14.30   Pokaz kulinarny w ramach projektu Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję
                                   tradycyjnych smaków regionu- część II
  • Kozi ser z Eufeminowa, łowicki  mus śliwkowy, owoce
prowadzenie:            Maciej Fabisiak i Marcin Suchenek
organizator:               Stowarzyszenie Polska Ekologia, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.


A teraz mały spacerek:
Na początek włoskie trufle o obezwładniającym aromacie.


Spotkanie z łodzkim szefem kuchni panem Maciejem Rosińskim z mojej ulubionej łodzkiej restauracji Affogato.

 Oczywiście była też rodzina produkująca najlepsze mleko i sery z nich - czyli Mleko Jersey.

Uroczy pan Robert z Orzysza z tradycyjnymi wyrobami z Mazur.

Przepyszne pesta. To z truflami obezwłania.





Całość osładza jak zwykle doskonała Manufaktura Czekolady. Na targach zaprezentowali nowość czyli  czekoladę PORCELANA oraz ręcznie robione na miejscu trufle. BOSKIE!!!



Jak zawsze smaczne pieczyw spod Częstochowy. Tutaj polecam rogaliki - gorące,!!!



Tutaj ciekawostka czyli coś, co oferuje Rynek Hurtowy Zjazdowa - skrzynie pełne świeżych jabłek dla zwiedzających - darmowo:)




 A dla spragnionych pyszne soki od OWOCNYCH. To trzeba spróbować.!


Zachęciłam Was?

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...